FiscaliteitWetgeving

Hoe big data uw onderneming doet groeien

By 07/04/2019 oktober 31st, 2019 No Comments

Als kmo-bedrijfsleider kunt u het fenomeen big data niet langer ontkennen. Uw klanten laten zowel online als offline heel wat waardevolle data achter. Deze gegevens vormen een echte goudmijn om er een duurzaam businessmodel voor uw bedrijf mee te ontwikkelen. Hoe gaat u hiermee efficiënt aan de slag?

Big data als nieuwe grondstof voor groei.

Voor zowel grote bedrijven als kmo’s vormen big data de nieuwe grondstof voor het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Uw klanten laten immers – soms zonder dat ze het zelf beseffen – een grote hoeveelheid gegevens (“big data”) achter, zowel online als offline.

Hoe laten uw klanten gegevens achter?

Een bezoek aan uw webshop, de registratie voor een nieuwsbrief, het gebruik van een getrouwheidskaart, deelname aan een bedrijfsevent,… het zijn slechts enkele voorbeelden van kanalen als bron van big data. U kunt o.a. ontdekken in welke buurt uw klant woont, wat zijn of haar hobby’s zijn, welke producten of diensten hij of zij de laatste maanden heeft aangekocht.

Geen handleiding voor deze complexe materie.

Bij het verzamelen van deze gegevens zit jammer genoeg geen handleiding om hiermee doeltreffend aan de slag te gaan. Big data krijgen pas waarde als ze ook effectief worden toegepast. Een kmo kan zijn bedrijfsvoering en dienstverlening stroomlijnen en hierdoor klanten nog betere oplossingen aanbieden.

Enkele tips voor een gestructureerde aanpak.

Als bedrijf moet u eerst een duidelijke visie en strategie ontwikkelen alvorens met klantgegevens aan het werk te gaan. Specialisten raden u aan om eerst een inventaris te (laten) maken van data die u reeds bezit of kunt verzamelen. Daarna kunt u nadenken over concrete toepassingen en hun vermarkting.

Verhandeling van data als extra bron van inkomsten.

Vervolgens kan dit proces als basis dienen voor een draft van businessmodel, waarbij de inzet van extra middelen en personeel in het vizier komt. Deze mogelijke extra kostenpost kan gecounterd worden door uw data te verhandelen aan bedrijven die actief op zoek gaan naar deze belangrijke grondstof. Een boeiend proces dat u het best van nabij opvolgt zodat u een maximaal rendement behaalt.

Meer info? Vraag onze experts om raad!

Leave a Reply