BTWFiscaliteit

Bent u klaar voor een digitale boekhouding?

By 07/05/2019 oktober 31st, 2019 No Comments

Als zelfstandige of ondernemer draagt u elk kwartaal uw kaften vol papieren facturen en bonnetjes naar het boekhoudkantoor. Deze tijdrovende werkwijze moet dringend op de schop. In het boekhoudkantoor van de toekomst zal u als klant mee aan het stuur zitten. Hoe? Dankzij slimme software en (hopelijk) flexibelere wetgeving.

Time is money: op zoek naar tijdbesparende oplossingen.

Als zaakvoerder van een kmo hecht u veel belang aan een vlotte dagelijkse werking van uw onderneming. U moet vele bordjes hoog houden: boekhouding, aan- en verkoopbeheer, voorraden, klantenopvolging,… Time is money, en dus rekent u op uw boekhoudkantoor om mee te denken over digitale, tijdbesparende oplossingen. Een digitale boekhouding is er één van.

Softwarepakketten leveren extra rendement op.

Als een boekhoudkantoor in staat is om bestaande softwarepakketten aan elkaar te koppelen, dan kunt u als klant uw boekhouddocumenten via dit platform inscannen en deponeren. Toegegeven: deze werkwijze vergt meer inspanningen van u als klant, maar het voordeel is dat uw boekhoudkantoor kan focussen op haar kernactiviteit: bedrijfsadvies en optimalisering van fiscale know how. En dat levert u dan weer direct rendement op. Bovendien staat heel uw administratie netjes digitaal op uw computer. Makkelijk doorzoekbaar en deelbaar.

Is de fiscus klaar voor een digitale boekhouding?

Laat de huidige wetgeving toe dat een boekhoudkantoor “all the way” digitaal gaat? De eerste stappen zijn alvast gezet. De fiscus onderneemt zelf al actie voor digitalisering, en bij sommige onderdelen van de boekhouding aanvaardt ze de digitale variant. Ook verkoopfacturen vormen geen probleem. Bij aankoopfacturen – die u zeven jaar moet bewaren, zowel digitaal als op papier – ligt de digitale lat wel nog te hoog.

Alle neuzen in dezelfde richting voor een digitale boekhouding.

In de doelstelling naar meer bedrijfsadvies en fiscale hulp voor klanten moet het boekhoudkantoor van de toekomst flink investeren in software. Tegelijk vraagt dit extra inspanningen van de kantoormedewerkers, want zonder hun medewerking en extra opleiding wordt dit een dood spoor. Maar van zodra zij beseffen dat een digitale boekhouding eentonige taken uit handen kan nemen, kan de bal aan het rollen gaan.

Meer info? Vraag onze experts om raad!

Leave a Reply