BedrijfswagenFiscaliteit

Uw loonbeleid als instrument in de ‘war for talent’

By 07/05/2019 oktober 31st, 2019 No Comments

We kennen momenteel een arbeidsmarkt met twee snelheden: bedrijven zoeken volop nieuwe medewerkers, terwijl bestaande vacatures niet ingevuld raken. In de strijd om (nieuw) talent hebt u als kmo heel wat troeven in handen om gemotiveerde werknemers aan te trekken. Een daarvan is een aantrekkelijk en flexibel loonbeleid.

Forse inhaalbeweging bij kmo’s op het vlak van loonbeleid.

Hr-dienstverleners stellen de laatste jaren een opvallende trend vast in het loonbeleid van kmo’s. Deze bedrijven hebben een forse inhaalbeweging ingezet op het vlak van aanvullende personeelsvergoedingen bovenop het salaris. Dit is een gevolg van de harder wordende strijd in de ‘war for talent’.

Extralegale voordelen verleiden werknemers.

De arbeidsmarkt biedt steeds meer opportuniteiten aan startende én ervaren werknemers. Zij zullen gemakkelijker een job aanvaarden bij een werkgever die hen interessante voorwaarden biedt. Naast het aanbod van flexibel thuis- en telewerk (onmisbaar voor een betere werk-privébalans) vormen extralegale voordelen hierbij een cruciaal instrument.

Wat zijn momenteel de populairste extralegale voordelen?

Lijstjes van populaire loonelementen zijn door de jaren heen sterk veranderd. Uit recent onderzoek blijkt dat kmo-bedrijfsleiders momenteel vooral interesse hebben in elektrische fietsen en bike mobility, internet@home, winstpremies, mobiliteitsbudget en extra vakantiedagen. Met deze korf van voordelen kan een kmo dus aan de slag om goede werknemers aan te trekken en te behouden.

Loonbeleid op basis van duidelijke parameters.

Kmo’s gaan ook gestructureerder te werk dan vroeger. Ze vragen hun hr-dienstverlener om loonkostsimulaties te maken. Ze laten een bepaald voordeel ook afhangen van de jobomschrijving. Hierdoor gebeurt de toekenning op basis van duidelijke criteria. Dit zorgt ervoor dat het loonbeleid in een kmo steeds meer op dat van een grote onderneming begint te lijken.

Een streepje voor op uw directe concurrenten.

Als kmo-zaakvoerder of -medewerker mag u niet op uw lauweren rusten op het vlak van personeelsaanwerving of -behoud. Plaatselijke werknemers die dichtbij wonen zullen de nabijheid van een lokale kmo zeker appreciëren. De goede werk-privébalans speelt daarbij vaak in uw voordeel. Maar ook lokaal moet u met concurrenten rekening houden. Met een aantrekkelijk loonbeleid hebt u alvast een streepje voor op hen.

Leave a Reply